Wat te doen als uw peuter weigert een dutje te doen

Veelvoorkomende slaapproblemen bij peuters oplossen
April 9, 2020
Helpt Oefening of doet de slaap pijn?
April 9, 2020

Dutjes kunnen de ultieme gezondheidsbesparing zijn voor zowel versleten verzorgers als peuters. Maar voor veel ouders komt er een tijd dat, ondanks alle tekenen van slaperigheid, je kleintje weigert zijn of haar ogen te sluiten. Er zijn tal van redenen waarom peuters tegen slaap kunnen vechten, van het niet willen missen van al het plezier tot het uitoefenen van enige onafhankelijkheid. Natuurlijk doet dat er allemaal niet toe in het heetst van de dutjesstrijd. Als je weet dat je kind meer gesloten ogen nodig heeft dan alleen ‘s nachts slapen, volg dan deze strategieën voor soepel zeilen tot het volgende middagdutje.

Bekijk het schema opnieuw

Voor jonge peuters die nog steeds twee of meer dutjes per dag doen, kan vechten tegen de slaap een signaal zijn dat het tijd is om een ​​dutje te doen. Voor de meeste kinderen zal die overgang plaatsvinden rond de 15 tot 18 maanden oud, en een kenmerk van bereidheid is om in slaap te vallen of in slaap te blijven wanneer het dutje komt. Als dat het geval is, probeer dan je peuter wakker te houden tijdens de normale ochtenddutjesperiode en hem midden op de dag een dutje te doen (iets eerder dan zijn of haar gebruikelijke tweede sessie). Hoewel het even kan duren voordat je je aan het nieuwe schema hebt aangepast, verwissel je idealiter twee flauwe dutjes voor één ster met één ster.

Focus op de routine

Als het op dutjes aankomt, streef dan naar consistentie. Laat uw kind op hetzelfde uur, op dezelfde plek, slapen met hetzelfde knuffeldier of dezelfde deken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kleintje op de bank of in bed te laten slapen, is het eigen wiegje of bed van je peuter een betere keuze, omdat het helpt om een ​​consistente associatie tussen deze plek en slaap te creëren.

Bepaal het podium

Net zoals een avondroutine (een bad, een boek en een paar liedjes) je kind helpt om te ontspannen en zich voor te bereiden op het naar bed gaan, kan een verkorte versie ook een belangrijk onderdeel zijn van het dutje. Bijvoorbeeld, na de lunch en een luierwissel of zindelijkheidstrip, leest u misschien een kort boek en speelt u ontspannende muziek en laat u uw kind dan in bed stappen. Niet alleen helpen rustige activiteiten om een ​​gevoel van kalmte op te wekken (een dutje moet doen!), Maar gewoon weten wat te verwachten is ontspannend voor uw kind en kan helpen bij de overgang van het dutje.

Compromis met rustige tijd

Frustrerend maar waar: je kunt peuters naar bed brengen, maar je kunt ze niet dwingen om te slapen. Het goede nieuws is dat zelfs kinderen die klaar zijn om helemaal geen dutjes meer te doen, kunnen genieten van een rustige tijd om ‘s middags op te laden. Dim de lichten en laat uw kind een uur of twee in bed liggen met wat boeken of speelgoed. Als de slaap lonkt, zul je merken dat ze in haar eentje naar buiten gaat. Zo niet, dan is een beetje rustgevend solo-spel beter dan niets.

Comments are closed.