5 sleutels tot een langere levensduur

Vijf feiten die u moet weten over snurken
April 9, 2020
De homify-gids voor het inrichten van een groene slaapkamer
April 12, 2020

Gezonde levensstijl en lange levensduur

Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health heeft een enorme studie uitgevoerd naar de impact van gezondheidsgewoonten op de levensverwachting, met behulp van gegevens van de bekende Nurses ‘Health Study (NHS) en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Dit betekent dat ze over een zeer lange periode gegevens hadden over een groot aantal mensen. De NHS omvatte meer dan 78.000 vrouwen en volgde hen van 1980 tot 2014. De HPFS omvatte meer dan 40.000 mannen en volgde hen van 1986 tot 2014. Dit zijn meer dan 120.000 deelnemers, 34 jaar gegevens voor vrouwen en 28 jaar gegevens voor mannen.

Wat is precies een gezonde levensstijl?

Deze vijf gebieden zijn gekozen omdat eerdere studies hebben aangetoond dat ze een grote invloed hebben op het risico op vroegtijdig overlijden. Hier is hoe deze gezonde gewoonten werden gedefinieerd en gemeten:

1. Gezonde voeding, die is berekend en beoordeeld op basis van de gerapporteerde inname van gezonde voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, volle granen, gezonde vetten en omega-3-vetzuren, en ongezonde voedingsmiddelen zoals rood en verwerkt vlees, met suiker gezoet dranken, transvet en natrium.

2. Gezond niveau van lichamelijke activiteit, gemeten als ten minste 30 minuten per dag met dagelijks matige tot krachtige activiteit.

3. Gezond lichaamsgewicht, gedefinieerd als een normale body mass index (BMI), die tussen 18,5 en 24,9 ligt.

4. Roken, nou ja, er is geen gezonde hoeveelheid roken. ‘Gezond’ betekende hier dat ik nooit had gerookt.

5. Matige alcoholinname, gemeten tussen 5 en 15 gram per dag voor vrouwen en 5 tot 30 gram per dag voor mannen.

Maakt een gezonde levensstijl het verschil?

Het blijkt dat gezonde gewoonten een groot verschil maken. Volgens deze analyse genoten mensen die voldeden aan de criteria voor alle vijf gewoonten een aanzienlijk langer leven dan degenen die dat niet hadden: 14 jaar voor vrouwen en 12 jaar voor mannen (als ze deze gewoonten hadden op 50-jarige leeftijd). Mensen die geen van deze gewoonten hadden, hadden veel meer kans om vroegtijdig te overlijden aan kanker of hart- en vaatziekten.

Comments are closed.