Vijf feiten die u moet weten over snurken

Helpt Oefening of doet de slaap pijn?
April 9, 2020
5 sleutels tot een langere levensduur
April 9, 2020

Miljoenen Amerikanen snurken in hun slaap, en hoewel snurken hinderlijk kan zijn voor de dader of iemand anders binnen gehoorsafstand, is het vaak een goedaardig gedrag. Soms kan snurken echter ernstiger gezondheidsproblemen signaleren. Als jij of je partner snurkt, lees dan verder voor meer informatie over deze wijdverbreide gewoonte en wat het zou kunnen betekenen.

Feit: snurken wordt veroorzaakt door een vernauwde luchtweg.

Tijdens de slaap ontspannen uw keelspieren, waardoor uw luchtweg smaller wordt. Terwijl u in- en uitademt, kan dat ontspannen weefsel gaan trillen, wat resulteert in een hard snurkgeluid. Hoe meer de luchtweg vernauwd is, hoe luider het snurken zal zijn. Omdat slapen op uw rug ervoor kan zorgen dat ontspannen weefsel verder naar de achterkant van uw keel “inzakt”, kan het beter zijn om op uw zij te slapen als u snurkt.

Feit: veroudering, anatomie, allergieën en alcohol spelen een rol.

Keelspieren ontspannen van nature naarmate mensen ouder worden, wat betekent dat snurken later in het leven vaker voorkomt. Anatomische problemen spelen ook een rol: vergrote amandelen of een afwijkend septum kunnen de keel vernauwen, evenals een ontsteking van de neus of keel tijdens het allergieseizoen. Aangezien alcohol een krachtig spierverslapper is, kan het drinken voor het slapengaan het snurken nog verergeren.

Feit: het komt vaker voor dan je denkt.

Maar liefst de helft van de bevolking snurkt op een bepaald moment in hun leven. Snurken komt vaker voor bij mannen: ongeveer 40 procent van hen is gewone snurkers vergeleken met 24 procent van de vrouwen. Als een van je ouders snurkt, is de kans groter dat je hetzelfde doet, omdat het gedrag een genetische component heeft.

Feit: bepaalde veranderingen in levensstijl kunnen snurken voorkomen of minimaliseren.

Voor af en toe snurken kunnen kleine aanpassingen van de levensstijl helpen. Slaap op uw zij, sla het nachtelijke glas wijn over en concentreer u op het handhaven van een gezond gewicht, aangezien het dragen van extra kilo’s de weefsels in uw keel kan verdikken en de luchtweg nog nauwer kan maken. Tijdens het allergieseizoen kan slapen met een neusstrip of het gebruik van decongestiva allergie of verkoudheidsgerelateerde ontstekingen verlichten en de ademhaling vergemakkelijken.

Andere behandelingsopties zijn orofaryngeale oefeningen, een vorm van functionele therapie voor uw tong en mond om snurken te verminderen, en vrij verkrijgbare apparaten die uw luchtwegen open houden.

Feit: snurken kan duiden op een medische aandoening.

Als levensstijlveranderingen en vrij verkrijgbare behandelingen niet helpen, of als u merkt dat u ‘s nachts wakker wakker wordt door uw verstoorde ademhaling, praat dan met uw arts over uw toestand. Op basis van de beoordeling van uw arts kan hij of zij een test aanbevelen voor slaapapneu, een slaapstoornis waarbij de ademhaling vertraagt ​​of tijdelijk stopt. Als slaapapneu wordt gediagnosticeerd, zijn er meerdere strategieën, waaronder continue positieve luchtwegdruk (CPAP) -apparaten, operaties, orale apparaten, om te overwegen om ervoor te zorgen dat uw luchtweg tijdens de slaap open blijft.

Comments are closed.