Veelvoorkomende slaapproblemen bij peuters oplossen

Antwoorden op veel voorkomende slaapproblemen bij kinderen
April 9, 2020
Wat te doen als uw peuter weigert een dutje te doen
April 9, 2020

Peuterjaren zitten vol met veel spannende nieuwe ervaringen voor het hele gezin. En met alle groei en ontwikkeling die plaatsvindt, is slaap vooral belangrijk. Peuters hebben doorgaans tussen de 11 en 14 uur nachtelijke slaap nodig, een schema dat gemakkelijker wordt gemaakt door vast te houden aan een gevestigde avondroutine die mogelijk een bad, een verhaaltje voor het slapengaan en knuffeltijd omvat. Maar zelfs met een regelmatig regime in de hand, merken veel ouders dat peuters moeite hebben om de hele nacht in bed te blijven.

Na het uitsluiten van een lichamelijke aandoening, moeten ouders andere mogelijke redenen achter de problemen van een peuter overwegen, waaronder deze vijf veelvoorkomende slaapuitdagingen – en gemakkelijke oplossingen.

Sleep Challenge: A New Sibling

Een huilend kind, of het nu in dezelfde slaapkamer is als een peuter of een andere kamer, kan zelfs de beste slaper van streek maken. Een oplossing is om een ​​machine met witte ruis in de buurt van een peuterbed te plaatsen om zoveel mogelijk van de ruckus te blokkeren.

Het is ook logisch dat een peuter jaloers kan zijn op een nieuwe broer of zus, wat op zijn beurt bedtijd tot een strijdtoneel zou kunnen maken. Overweeg om extra tijd met het oudere kind door te brengen, vooral voordat de lichten uitgaan. Een andere optie: maak een stickerkaart om ‘goed’ naar bed gaan te belonen.

Slaapuitdaging: slechte dromen

Nachtmerries duiken vaak op tijdens de peuterjaren, want dan ontwikkelen woordenschat en verbeeldingskracht zich snel. Terwijl ouders vaak in de verleiding komen om een ​​peuter in hun eigen bed te brengen voor comfort, is het het beste om deze drang te weerstaan, omdat het een moeilijk te doorbreken gewoonte kan worden.

De betere oplossing: als een peuter uit bed is gekomen om troost te zoeken, loop dan samen terug naar zijn of haar kamer. Bied geruststellende knuffels aan en leg uit dat de droom niet echt was. Het is prima om te zitten totdat het kind weer in slaap valt, maar uiteindelijk moeten ouders terugkeren naar hun eigen kamer. Andere tips: laat de slaapkamerdeur van de peuter open, gebruik een nachtlampje en installeer een intercom voor gemakkelijke communicatie tussen ouder en kind.

Slaapuitdaging: wijziging van schema

De verandering van baan van een ouder, een nieuw huis, bezoek aan gasten of familievakantie kan onbekende ritmes introduceren in het slaapschema van een peuter. De sleutel is om de zaken zo dicht mogelijk bij de routine te houden. Geef voorrang aan het bedtijdschema van een peuter over hoe laat gasten diner krijgen, en in gevallen waarin dat niet mogelijk is, probeer de gasten- en peuterdienst met een partner te splitsen om de routine intact te houden.

Voor gezinnen die onlangs zijn verhuisd, voeg een vertrouwd gevoel toe aan de routine voor het slapengaan van een peuter op de nieuwe locatie door dezelfde boeken te lezen en te spelen met hetzelfde knuffeldier als in het oude huis. Geliefd speelgoed van thuis kan ook wakker worden tijdens een vakantie in een hotel.

Slaapuitdaging: driftbuien

Niet veel driejarigen vinden het fijn om te horen wat ze moeten doen en nog minder houden ervan om geen plezier meer te hebben, het speelgoed in te pakken en naar bed te gaan. Hoewel er geen onfeilbare manier is om pech van een peuter te voorkomen, kan het helpen om een ​​rustige toon in te stellen voor het slapengaan, omdat te veel opwinding vóór het slapen het voor peuters moeilijk kan maken om zich te settelen. Speel zachte muziek, berg luid speelgoed op en overweeg samen een boek te lezen. Eenmaal in bed, betrek een peuter niet bij nieuwe games. Het is belangrijk om slaaptijd te onderscheiden van speeltijd.

Slaapuitdaging: inconsistent schema

Zelfs de meest georganiseerde huishoudens kunnen de ravage ervaren die wordt veroorzaakt door een verstoorde slaaproutine. Wanneer het bedtijd van de ene nacht op de andere verandert, wordt het ritme van de peuter uit de hand gelopen, wat resulteert in nachtelijke bezoeken aan het bed van een ouder. Maak van bedtijd een prioriteit door elke avond een uur uit te trekken voor rustig spelen, het lezen van verhalen en het luisteren naar zachte muziek, en probeer de lichten niet meer dan 15 minuten van nacht tot nacht te laten variëren.

Door: The National Sleep Foundation

https://www.sleep.org/articles/solving-common-toddler-sleep-problems/

Comments are closed.